Ker nismo vedeli

Zakaj je med Robindvorom in Pod Gradom jarek?
Najstarejši Dravograjčani se spomnijo omemb njihovih dedkov in babic o utrganem oblaku na Košenjaku, ki je Ojstriški jarek izpral do Drave in s sabo pospravil tudi vse mline.
Najstarejši Dravograjčani se spomnijo omemb njihovih dedkov in babic o utrganem oblaku na Košenjaku, ki je Ojstriški jarek izpral do Drave in s sabo pospravil tudi vse mline.
30.03.2017 19:19 Artur Švarc Damijan Cehner

Ojstriški jarek vsebuje tisti nedolžni potoček, ki z globoko sotesko ločuje Robindvor in Vače (Pod Gradom).

Da smo mulci morali z Robindvora v šolo v Trg najprej globoko v sotesko in potem na drugi strani po bregu spet nazaj gor na Podgrad, se je zdelo nekaj samoumevnega. Skoraj vedno osenčeni jarek je bil tudi priložnost za otroške igre, bunkerje, male vojne in kar smo pač počeli v tistih časih. A malokdo ve, da ta jarek sploh ni tako star in da je bila "dolinica" med obema naseljema pred 100 in nekaj leti skoraj neznatna.

Ojstriški grabn je stoletja dolbel zemljo in kamnine vse od izvira pod Košenjakom in naplavine odlagal v Dravo. Vendar je globoki jarek star le nekaj čez sto let in posledica hudega neurja okoli leta 1895, kot se spominjo najstarejši domačini. Takrat se je pod Košenjakom utrgal oblak in voda je počistila celotno strugo od Ojstrice navzdol in razen dveh mlinov s sabo odnesla vso mlinarsko dejavnost Ojstričanov, da o milijonih kubikov zemlje, ki jih je pobesnel hudourni, ki je pridrvel s 600 metrov višjega brega, niti ne govorimo. In ja, na fotografiji našega krotilca jeklenih ptičev Cehnerja se tokrat zares lepo vidi, kako je pomol, na katerem je nekoč stal bazen, zdaj pa Spar in spodnje naselje mariborske, izhaja iz naplavin ojstriškega otoka. 

Mogoče bi bilo zanimivo razmisliti, kakšen bi bil Dravograd brez te luknje - bi imeli še eno naselje, park in igrišča? Zakaj pa ne.

Mimogrede, Pod Gradom je za vse domačine ime naselja, a je le ime ulice, vzpetina se imenuje Vače (v kartah pred WW2 je to jasno označeno).