Trg

Je omejitev 30 le slaba šala?
Je omejitev 30 le slaba šala?
01.10.2017 19:38 P.G.

Nekaj mesecev po vpeljavi omejitve 30 km/h skozi trg so prometni znaki le še ena nepremičnina brez veljave.

Skozi trg med tednom še vedno v nizkem preletu bobnijo težki tovornjaki, s hitrostmi tudi krepko preko 50 km/h, kaj šele, da bi se držali nove omejitve 30 km/h. Sprašujemo se, kje so policisti z radarjem, kje je umirjanje prometa, nenazadnje se je nedolgo nazaj zgodila tudi nesreča deklice, ki je stekla pred kombi, resda po lastni krivdi, a vseeno, ne želimo si zamišljati, kaj bi bilo, če bi namesto kombija pripeljal tovornjak s konkretno hitrostjo.

Je omejitev 30 le slaba šala?

Ko so se občinarji pred kratkim trkali po prsih, da so v Dravograd spravili cono 30, smo prav tu napovedali, da zadeva ne bo delovala, zato ker je po vzoru veliko katere reči narejena le kot Potemkinova vas, kulisa, predstava, brez funkcije. Že formalno pravno je omejitev verjetno neveljavna, saj ne pokriva vseh vpadnic v trg, kar pomeni, da za tiste, ki pripeljejo iz smeri Avstrije ali Maribora, velja omejitev 30, za vse, ki pa v trg vstopijo recimo mimo Kajzerja ali z Ojstrice (taki vstopi so trije), pa velja omejitev 50 km/h, saj nikjer ne vidijo opozorila, da je v trgu omejitev 30 in ne 50 in poznamo nekaj primerov, ko so policisti v dneh po postavitvi omejitve izdajali položnice, a so kazni padle ravno zaradi prej omenjene šlamparije, vsi zagovori pa so bili, da so se v trg pripeljali z Dravske ulice.

Je omejitev 30 le slaba šala?

Da gre za šlamparijo, narejeno na pol ali še manj, kaže tudi veseli obraz radarčka nasproti Wolfa, ki bo voznike pohvalil, da vozijo manj kot 50 km/h. Pa samo dve stikali je treba prenastaviti. Še več, omejitev ni bila vpisana niti v digtitalno ureditev in tako bodo avtomobili, ki imajo novejši sistem za prepoznavanje znakov, sicer videli omejitev 30, a takoj zatem pokazali 50.

Skratka, upamo, da bodo odgovorni uredili omejitve v trgu in začeli sankcionirati drvenje težke mehanizacije skozi trg, preden se bo zares zgodila tragedija!