VE

Občinski svet za zeleno energijo
Občinski svet za zeleno energijo
25.11.2017 14:06 P.G.

Vseh 18 svetnikov je na zadnji seji potrdilo prostorski načrt, po katerem so mogoče gradnje vetrnic do enega megavata brez posebnih dovoljenj.

Dravograd bo kot kaže postala meka zelene čiste energije, obnovljivih virov in srečnih ljudi. Kljub pozivom civilne iniciative, da se zadeve uredijo s predpisi, je kapital kot kaže močnejši, na strani čiste energije pa so tudi mediji, kar je nedavno potrdila tudi mati Dravograda.

Subvencije in doprinosi vetrne energije kot energije prihodnosti imajo velike prednosti pred interesi posameznikov, Dravograd pa bo kot rečeno lahko postal testni poligon za to obliko čiste energije. Tako smo izvedeli, da so pristojne službe že dobile vloge za postavitev manjših vetrnic na Ojstrici, prav tako pa sta dve predvideni na robu Robindvora nad Mariborsko in ena na zgornjem Podgradu na robu Lajte, za katero je lastnik zemljišča že dobil dovoljenje, postavitev 80-metrske vetrnice pa načrtuje konec prihodnjega leta.

Kot rečeno, zakonodaja omogoča gradnjo vetrnic do 1 megavata brez dovoljenj, zato se splača čimprej omisliti alternativne vire ob vedno dražjih položnicah za elektriko, pa še okolje ne bo trpelo.